Objavljeno: 20.10.2016 12:00

Netflix zmaguje

Ko je Netflix v začetku leta svoje storitve začel tržiti po celem svetu, tudi pri nas, je hkrati napovedal vojno ponudnikom storitev VPN, s katerimi je od kjerkoli mogoče gledati ameriško različico tega spletnega video servisa. VPNji so priljubljeni predvsem zato, ker je edino ameriški Netflix »tisti pravi«, kjer je izbira video vsebi taka, da je uporabnikom zanimiva, povsod drugje je pač omejena. Tudi (in še posebej) pri nas.

Nekaj mesecev kasneje smo še ugotavljali, da se jim s to »vojno«, kot kaže, nič ne mudi, sedaj pa so, kot kaže, z odpravo teh legalnih ovinkov resno zastavili. Avstralski ponudnik VPN UFlix je recimo sporočil, da so nad ponujanjem dostopa do ameriškega Netflixa obupali, saj ob vsaki spremembi IP številk, ki jo opravijo zato, da bi njihov servis še vedno deloval, traja le nekaj ur, da jim Netflix pot ponovno zapre.

Gre seveda za pravice za predvajanje, ki jih Netflix s ponudniki sklene za različna geografska področja, zato mora storiti vse, da predvajanje le teh tudi ustrezno omeji. Vnema, s katero zapirajo poti ponudnikom VPN najverjetneje kaže na to, da se trudijo biti prijazni do ponudnikov vsebin, in si s tem večati možnosti za podpis novih pogodb. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 20.10.2016 | 12:21

A kej kaže, da bi se v bližnji prihodnosti kej povečale zbirke serij,filmov v SLO Netflixu?

Jure Forstnerič | 20.10.2016 | 12:22

Kdo bi vedel :-) Sicer računamo, da se bo s časom zbirka povečevala (od začetka se je že malo), a kakih resnih podatkov o tem ne gre za pričakovat.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji