Objavljeno: 18.10.2016 05:00

DeepMindova nevronska mreža

Googlova londonska podružnica DeepMind je eden izmed vodilnih laboratorijev za razvoj umetne inteligence, ki se lahko pohvali s svojim AlphaGo, ki je v goju premagal najboljšega človeškega igralca na svetu. Sedaj so dosegli še en pomemben mejnik, saj so uspeli izdelati diferenčni nevronski računalnik (DNC), v katerem so združili nevronsko mrežo in dostop do podatkov na zunanjih nosilcih.

Običajne nevronske mreže zunanje podatke uporabljajo pri učenju, ko se povezave med nevroni šele oblikujejo. Tedaj vanje pošiljamo kopico podatkov z znanimi rezultati, s čimer nevronsko mrežo "natreniramo" na želene odzive z željo, da bo tudi nove, neznane primere uspešno obdelala.

Novi DeepMindov DNC tudi kasneje, torej med samim delovanjem nevronske mreže, kombinira zunanje podatke in samo strukturo nevronske mreže. To pomeni, da se nevronska mreža sicer uči iz primerov, a lahko kasneje svoje védenje dopolnjuje z novimi dostopnimi podatki. DeepMind je prikazal, kako je mogoče tako nevronsko mrežo uporabiti za sestavljanje in branje družinskega drevesa, ker je le ena izmed možnih uporab. Poleg tega so demonstrirali še uporabi pri navigaciji po londonski podzemni železnici in sestavljanju otroške uganke.

S tem se približujemo resnično uporabnim nevronskim mrežam, ki bodo pametnejše od vsakega človeka, saj bodo posedovale vse znanje človeštva in ker bodo imele zmogljivo nevronsko strukturo.

DeepMind.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji