Objavljeno: 12.10.2016 01:00

Konec za Galaxy Note7 je šele začetek težav za Samsung

Samsung je uradno oznanil, da telefona Galaxy Note7 ne bo več izdeloval, opravil pa bo tudi vpoklic vseh doslej prodanih izdelkov. Dan pred tem je Samsung oznanil le, da je prenehal proizvodnjo do konca preiskave. Kupci imajo torej edino možnost, da vrnejo izdelek, zahtevajo nazaj kupnino ali pa se odločijo za kak drug Samsungov model. Poziv je takojšen in globalen, slišali pa smo ga le nekaj ur po prošnji proizvajalca, naj uporabniki nemudoma izklopijo potencialno nevarne telefone.

Uradni konec za Note7 pa je, kot kaže, šele začetek Samsungovih težav na vseh frontah. Zapleta se že pri logistiki vpoklica. Številni uporabniki, ki so kupili telefon po pošti, imajo težave z vračili, saj so hitre pošte, kot sta FedEx in UPS zavrnili prevzem telefonov - navsezadnje gre za nevarne predmete. Samsung je bil za transport prisiljen pripraviti posebno škatlo iz negorljivega kartona, prepojenega s keramiko. Tudi tak transport pa lahko poteka le prek zemeljskih in ladijskih prevozov, saj letalske družbe zavračajo prevoz nevarnih stvari.

Globalno bo vpoklicanih nekaj več kot 2,5 milijona enot, ki jih je Samsung od začetka prodaje tega novega modela že dobavil. Tokratni vpoklic bo najbrž največji in najdražji v zgodovini mobilne telefonije, morda pa tudi celotnega področja potrošniške elektronike.  Sicer velja poudariti, da je v Evropi doslej zamenjavo aparatov opravilo precej več (okoli 57%) kupcev, kot denimo v ZDA. Kar 90% se je odločilo za "popravljen" Note7, kar je seveda težava, saj bo treba vrniti tudi tega.

Menjava poteka tudi pri nas, saj je bilo kar nekaj telefonov prodanih že v predprodaji, pa tudi kasneje, med drugim v sklopu operaterskih naročnin.

Ob tem preseneča, da se kar lep del kupcev ne odziva na poziv k izklopu nevarnih telefonov. Sodeč po meritvah družbe Apteligent, ki meri vzorce internetne rabe mobilnih telefonov, se promet opravljen s telefoni Note7 še vedno povečuje, kot da se kupci ne bi menili za opozorila. Nekateri proizvajalci programske opreme so se zato odločili za precej neobičajno potezo. Oculus, proizvajalec pregledovalnikov za navidezno resničnost, je denimo onemogočil uporabo svojih programov na telefonih Note7 in zaslon programa nadomestil z opozorilom, da mora uporabnik napravo nemudoma ugasniti. S podobnimi potezami mu sledijo tudi drugi. Med drugim na nevarnost opozarjajo tudi stevardese, pred začetkom vsakega letalskega poleta, tudi v Sloveniji. 

Celotno dogajanje ima za Samsung čedalje hujše posledice. Po uradnih sporočilih za javnost je vrednost delnic Samsunga v Južni Koreji padla za 8%, kar ustreza okoli 17 milijardam ameriških dolarjev tržne vrednosti. Analitiki so tudi popravili oceno trajne škode, ki jo bo proizvajalec utrpel zaradi izpada prodaje, še posebno v občutljivem, prednovoletnem obdobju. Samsung bo napaka stala okoli 9,5 milijard dolarjev izgube v prodaji in okoli 5 milijard dolarjev v dobičku. Kljub temu še vedno velja, da to ne bo ogrozilo finančne stabilnosti velikana. Navsezadnje je "Samsung", sicer bolj ali manj družinsko podjetje, skorajda enako "Južna Koreja" - predstavlja namreč kar četrtino GDPja celotne države.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

ezadnik | 12.10.2016 | 10:05

Scenarij me malo spominja na film Elizabethtown. :)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji