Objavljeno: 11.10.2016 01:00

Moorov zakon bo živel naprej

Znanstveniki univerze Berkley iz Kalifornije so odkrili nov postopek izdelave polprevodniških vezij, s katerim bodo verjetno uspeli močno podaljšati veljavnost tako imenovanega Moorovega zakona, ki predvideva podvojitev zmogljivosti in števila tranzistorjev vsakih 18 mesecev.

Znanstveniki so uspešno izdelali tranzistor, ki ima vrata velika le 1 nanometer. Še do nedavnega je veljalo splošno prepričanje, da uporaba današnje tehnike polprevodnikov pod mejo 5 nanometrov preprosto ne bo več možna. Za primerjavo, najnovejša generacija Intelovih procesorjev uporablja 14-nm povezave, na trgu pa se že pojavljajo specializirani izdelki z 10-nm tehnologijo. Intel načrtuje 10-nm tehnologijo uporabiti v procesorjih naslednje leto ali leto za tem.

Nov dosežek seveda uporablja najsodobnejša dognanja na področju nano cevk, specifično grafena, ki velja za čudežni material tako na področju elektronike, kot tudi izven. Tokratni dosežek univerze Berkley sicer ni prvi, a so pri temu izumili nadvse uporabno izboljšavo.

Pri povezavah pod 5 nm je namreč silno težko nadzirati pretok elektronov v snovi, kar je dosedanje dosežke oddaljilo od praktične rabe. Grafenskim povezavam so zato tokrat dodali manjšo količino molibdenovega disulfida (MoS2), ki povzroči, da so elektroni v snovi »težji« in s tem lažje nadzorljivi. Znanstveniki zato verjamejo, da bi tovrstna tehnologija lahko našla pot v množično rabo, seveda pa bo potreben še dodatni razvoj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji