Objavljeno: 7.10.2016 05:00

Signal nerešljiva uganka za FBI in tožilstvo

Signal je šifrirni protokol za varno komuniciranje, ki ga je razvilo podjetje Open Whisper Systems, in se uporablja tako v istoimenski aplikaciji tega podjetja kakor tudi v WhatsAppu, Facebooku in Viberju. Sedaj imamo dokaz, da je protokol resnično varen, saj je ameriško tožilstvo od podjetja zahtevalo vse podatke o dveh telefonskih številkah, dobilo pa bore malo.

Open Whisper Systems je dobil tajno odredbo in prepoved razkritja njenega obstoja (gag order), da FBI-ju posreduje vse informacije z računov pri aplikaciji Signal, ki pripadata dvema telefonskim številkama. Ena številka ni imela registriranega Signala, druga pač. Toda FBI je dobil le datum registracije pri aplikaciji Signal ter čas, kdaj je bil uporabnik nazadnje povezan s strežniki. Vsebine komunikacije, identitete sogovornikov in drugih podatkov podjetje ni posredovalo FBI-ju, ker jih ni imelo.

Hkrati se je Open Whisper System obrnil na ACLU in vložil pritožbo zoper prepoved razkrivanja obstoja odredbo in uspel. Šele sedaj smo zato lahko izvedeli o tem primeru, ki nas navdaja z upanjem. Signal je namreč aplikacija, ki res omogoča varno komunikacijo in ne pušča sledov pri upravljavcu infrastrukture. Kot smo že poročali, njegov kodirni algoritem po novem uporablja tudi Facebookov Messenger.

ACLU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji