Objavljeno: 5.10.2016 10:00

Googlove novosti

Google je včerajšnjem dogodku predstavil kar nekaj novosti, ključna so telefoni Pixel, o katerih smo večino že povedali. Česar »govorice« o telefonih niso znale pravilno napovedati, je predvsem programski del telefonov, konkretno glasovni vmesnik Google Assistant. Gre za nekakšen nadgrajeni Google Now oz. Applov Siri, ki se odlikuje predvsem po tem, da se z uporabnikom dejansko pogovarja, torej vzdržuje rdečo nit pogovora. Ne gre več le za komunikacijo tipa vprašanje/odgovor, ki stojita vsaka zase, ampak se pogovor navezuje na vsebino, ki je bila izrečena v predhodnih stavkih.

Novost je tudi pametni zvočnik Home, ki se zgleduje po že nekaj let zmerno uspešnem Amazonovem Echo. Zvočnik je pač, zvočnik, hkrati pa stalno posluša ali bo zasledil ključni besedi (»OK, Google«), nakar se prelevi v Asistenta, ki s prepoznavo govora omogoča marsikaj. Google npr. navaja, da mu lahko (zaenkrat v angleščini) naročimo tudi dokaj kompleksna opravila, kot je npr. »Predvajaj zadnjo pesem Madonne na televizorju v dnevni sobi«.

Kar seveda deluje v povezavi z TV vmesnikom Chromecast, ki je na dogodku ravno tako doživel nadgradnjo. Po novem omogoča prenos videa v ločljivost 4K, v ta namen ima, za vsak primer, vgrajen tudi ožičeni vmesnik Ethernet.   

Zadnja od novosti, ki jo moramo omeniti je Daydream View, nekakšen odgovor na Samsungov Gear VR, ki je lani nastal v sodelovanju z Oculusom. Oz. nadgradnja kartonastih »očal« Cardbox, ki so na voljo že nekaj let in ki so nakazovala, da je področje navidezne resničnosti nekaj, česar Google ne namerava izpustiti. Daydream View lahko po novem na glavo pripnemo, priložen je brezžični daljinec (podobno rešitev so že pred časom izbrali kitajski proizvajalci »plastičnih cardboxov«), v ozadju pa ga podpira programska trgovina z aplikacijami in vsebinami.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji