Objavljeno: 4.10.2016 14:00

Šifrirani pogovori tudi prek Facebooka

Nova različica Facebookove aplikacije za neposredno sporočanje ima po novem vključeno možnost neposrednega šifriranja pogovorov. Pogovor, ki ga začnemo s sogovornikom, se zakodira pri naslovniku in odkodira pri prejemniku, tako kot je to že nekaj časa na voljo v aplikaciji Whatsup in od nedavnega v Googlovi novi aplikaciji Allo.

Novosti se reče Secret Conversations in uporablja kodirni algoritem Signal, ki je v varnostnih krogih zelo cenjen. Neprofitna organizacija ga je najprej razvila za svojo aplikacijo Signal, nato pa vzpostavila partnerstvo tudi z drugimi ponudniki, kot je Facebook. Secret Conversations privzeto ni vklopljen, ampak ga mora uporabnik v nastavitvah sam izbrati, enako mora to narediti pred vsakim začetkom komunikacije z izbrano osebo. Seveda šifriranje deluje le, če je na obeh straneh vpletena dovolj nova različica Messengerja, v spletni aplikaciji Facebook komunikacija ni vidna.

Slišati je, da je Facebook tak način »opt-in« izbral zaradi težav z Whatsupom (Whatsup je v lasti Facebooka), ko je moral Facebookov predstavnik v Braziliji v zapor, ker podjetje oblastem ni želelo/moglo dostaviti šifrirane komunikacije med preprodajalci ilegalnih drog.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji