Objavljeno: 23.9.2016 11:00

Največji vdor do sedaj

Yahooju so hekerji ukradli osebne podatke okoli 500 milijonov uporabnikov, so sporočili. Sporočili so sedaj, ukradli so jih pa že leta 2014… Prve namige, da se je zgodil vdor, smo brali letošnjega avgusta, ko je heker »peace_of_mind« v temnem delu spleta, na tržnici TheRealDeal, za tri bitcoine (okoli 1600 evrov) poskušal prodati podatke o 200 milijonih uporabniških računov Yahoo.

Hekerji naj bi v vdoru pridobili uporabniška imena, e-naslove, šifrirana gesla in nešifrirana varnostna vprašanja in odgovore.  Gre za največji vdor v zgodovini - po lestvici ki jo vzdržuje haveibeenpwned.com, je bil do sedaj največji vdor v MySpace (359 milijonov računov), sledi pa mu letošnji vdor v LinkedIn.

Yahoo je bil sicer letos prodan podjetju Verizon, kjer so povedali, da so za vse skupaj izvedeli šele pred nekaj dnevi. Morda jim je že žal, da se je črnilo na nakupni pogodbi že posušilo…

So pa pri Yahooju takoj opozorili, da je šlo pri napadu po vsej verjetnosti za državno sponzorirane hekerje. Da, tudi mi bi se poskušali braniti na ta način, glede na to, da se jih bodo zagotovo lotili kakšni državni organi, da o morebitnih tožbah uporabnikov niti ne govorimo. Izjava je sicer na zelo trhlih nogah – bi državni hekerji res poskušali prodati ukradene podatke? Za borih 1600 evrov?

Ah, da, na Yahooju seveda takoj zamenjajte gesla, ali, še bolje, zamenjajte Yahoo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji