Objavljeno: 15.9.2016 01:00

Drzni načrti Evropske Unije

Po tem, ko je Evropska komisija dobila hladen tuš javnega mnenja zaradi predloga nenavadnih dodatnih omejitev ob napovedani ukinitvi stroškov gostovanja, načrtovani za 15. junij 2017, ki ga je nekaj dni kasneje umaknila, zdaj skuša naklonjenost pridobiti z novimi drznimi obljubami.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je v svojem letnem nagovoru Unije napovedal, da bodo do leta 2020 vzpostavili brezplačen dostop prek omrežja Wi-Fi v vseh javnih prostorih držav članic. Sem sodijo predvsem centri mest in tudi manjših krajev ter javni prostori, kot so bolnice, knjižnice, parki, glavni trgi in podobno.

Sočasno je napovedal, da Evropska komisija želi imeti brezžično omrežje 5G vzpostavljeno v vsaj enem mestu v vsaki državi članici EU, prav tako do leta 2020.

S tem pa drznih ciljev še ni konec. Do leta 2025 naj bi EU zahtevala, da članice omogočijo vsakemu gospodinjstvu internetni dostop s hitrostjo vsaj 100 Mb/s. V vseh javnih ustanovah, kot so bolnice, upravne enote in druge ustanove naj bi bil minimalna hitrost internetne povezave 1 Gb/s, v obe smeri prenosa podatkov, kar naj bi zagotovilo primerno povezljivost v sodobne spletne storitve. Mobilno omrežje 5G pa bo moralo biti dosegljivo ob vseh glavnih cestnih in železniških povezavah.

Toda strokovnjaki s področja večinoma izražajo velik dvom, da so taki drzni načrti resnično izvedljivi. Zdi se, kot da so izrečene napovedi bolj predvolilne obljube in želje, kot resnično uresničljivi načrti.

Za začetek, verjeli ali ne, za izvedbo projekta Wifi4EU, torej brezžičnega dostopa do interneta na javnih površinah, je komisija predvidela samo 120 milijonov evrov. Glede na velikost EU, se zdi to odločno majhen znesek, tudi če govorimo samo o nakupu potrebne infrastrukturne opreme. Poleg tega pričakujejo, da bodo lokalne oblasti krile mesečne stroške internetne povezave.

Tudi načrt glede dostopa do omrežja 5G do leta 2020 se zdi na majavih temeljih. Trenutno velja, da se bodo prvi standardi 5G oblikovali šele leta 2018 ali 2019, kar pomeni, da morda tehnologija obljubljena s strani Junkerja sploh še ne bo nared. Frekvence za omrežja 5G pa naj bi v državah članicah v najboljšem primeru začeli podeljevati šele konec naslednjega leta. Vprašanje je tudi, koliko naprav bo združljivih s tehnologijami 5G v letu 2020.

V splošnem ni slabo, če si družba zastavi visoke cilje, vendar bo javnost od politikov tudi terjala odgovornost za obljubljene zadeve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji