Objavljeno: 13.9.2016 01:00

Robot Atlas lovi ravnotežje

Specialist za robotiko Boston Dynamics, za zdaj še v lasti družbe Google, je na spletu pokazal nov dosežek robota Atlas, ki skuša oponašati človeško hojo, držo in obnašanje. Kot je razvidno, je Atlas v laboratoriju uspešno lovil ravnotežje na komaj 2 cm debelem robu deske.

V ozadju je napredna tehnologija tipal, procesiranja v realnem času in številnih motorjev ter hidravličnih elementov, ki oponašajo mišice, okončine in pravzaprav celotno zgradbo človeškega telesa.

Kot je razvidno, je robot ravnotežje lovil na zelo podoben način, kot to počnemo ljudje in je čez čas iz ozke deske tudi padel. Po mnenju strokovnjakov vzdržal precej več časa, kot bi to storila večina ljudi, ki bi napravil svoj prvi preizkus ravnotežja na tovrstni deski. Ne dvomimo, da bodo s strojnim učenjem ta razkorak še bistveno povečali.

V ozadju je prizadevanje družbe Boston Dynamics, da bi razvila robota, ki bo lahko hodil po vsakršnem terenu, tudi v človeku nevarnih okoliščinah, kot so naravne nesreče, vojaški spopadi in podobno. Pred nekaj meseci je v internet pricurljala vest, da Google namerava družbo Boston Dynamcis prodati. Najbolj resen kupec je bila menda japonska Toyota, vendar do zaključka prodaje (še) ni prišlo.

JgZVk8Pzhf0

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji