Objavljeno: 24.8.2016 13:00

25 obletnica Linuxa

25. avgusta leta 1991 je Linus Torvalds na comp.os.minix objavil sporočilo, v katerem je zainteresirane prosil za pomoč pri svojem nastajajočem operacijskem sistemu, imenovanem Linux. Linus je takrat zapisal, da gre le za hobi in da sistem ne bo tako velik in resen kot projekt GNU. Prva objava kernela je prišla oktobra istega leta.

Ob obletnici so pri Linux Foundation objavili poročilo o operacijskem sistemu in njegovem razvoju. V zadnjih desetih letih je kodo za kernel prispevalo več kot 13.500 razvijalcev iz 1.300 različnih podjetji. Med desetimi največjimi podporniki najdemo Intel in AMD, Red Hat, Samsung, Google, IBM, ARM in celo Texas Instruments. Hitrost razvoja se še vedno dviguje, več je tako razvijalcev kot podjetji, ki pri tem sodelujejo. Hkrati pa pada število neplačanih razvijalcev, ki bi pomagali v svojem prostem času.

Linux je danes eden izmed najbolj uspešnih odprto-kodnih projektov na svetu. Poganja veliko večino svetovnega spleta, od spletnih strani do tehnologij v ozadju (denimo strežnike DNS). V obliki Android teče na večini pametnih telefonov, hkrati je nameščen na najrazličnejših drugih elektronskih napravah. Celo Microsoft objavlja kodo za Linux.

Linuxa na namizjih sicer res nismo (še) dočakali, se pa je razširil praktično povsod drugod. Ob trenutnem tempu razvoja pa verjamemo, da ima še dolgo prihodnost.   

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji