Objavljeno: 21.8.2016 01:00

Dvakrat zmogljivejši akumulatorji že v letu 2017

Mlado podjetje SolidEnergy Systems, ki je nastalo v okviru raziskovalnih laboratorijev univerze MIT, obljublja občuten preboj na področju akumulatorjev že v začetku leta 2017. Z uporabo nove ultra tanke anode iz litija so uspeli močno zmanjšati velikost akumulatorjev in s tem praktično podvojiti zmogljivost hrambe energije v primerjavo z enakim volumnom današnjih litijevih baterij.

Za javno demonstracijo so uporabili telefon Apple iPhone 6, kateremu so vgradili nov tip akumulatorja Li-Metal, ki je v Applovi napravi zavzemal le polovico prostora na voljo, a pri tem dosegal celo boljše rezultate (2,0 Ah namesto originalnih 1,8 Ah). Pri uporabi akumulatorja polne dimenzije bi torej iPhone 6 z enim polnjenjem deloval praktično dvakrat več.

Že prej omenjena ultra-tanka anoda je petkrat tanjša od danes uporabljenih kovinskih, grafitnih ali silicijevih anod. Toda to je le del zgodbe. SolidEnergy je sočasno razvil še patentiran elektrolit, ki uporablja tako tekočo kot trdno komponento, s tem pa so zadržali večjo varnost in trajnost delovanja pri sobnih temperaturah.

Za razliko od najav številnih drugih »čudežnih« tehnologij, so akumulatorji SolidEnergy praktično nared za množično proizvodnjo. Trenutno še ni znano, ali jih bodo tržili kot dodatke ali pa se bodo s proizvajalci dogovorili za prvo vgradnjo v nove modele.

oxNAJuFUmSY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji