Objavljeno: 18.8.2016 01:00

Googleve baze za poslovno rabo

Google na področju storitev v oblaku za poslovne namene zaostaja za vodilnima Amazonom in Microsoftom, vendar so si zadali cilj, da bodo to spremenili ali vsaj skušali spremeniti. Prvi korak na tej poti je uradna objava treh storitev povezanih z bazami podatkov, ki so po trditvah Googla primerne za vse velikosti in potrebe podjetij.

Prva novost je druga generacija Googlove storitve Cloud SQL. Gre za precej osvežen podatkovni strežnik oziroma storitev, ki se brez težav kosa s tekmeci, tako glede zmogljivosti, razpoložljivosti, pa tudi glede cene. Google je močno izboljšal stabilnost delovanja, zato lahko kupcem nudijo SLA pogodbe z zelo visoko zanesljivostjo.

Poleg tega trdijo, da pri enaki konfiguraciji strojne opreme nudijo večjo zmogljivost kot pri Amazonovih bazi Aurora. Posebnost storitve Cloud SQL je tudi v storitvi upravljanja. Google lahko na zahtevo kupcev v clolti upravlja z bazo, varnostnimi kopijami in drugimi rednimi opravili, enkrat ko je kupec konfiguriral in napolnil bazo.

Druga novost je Cloud Datastore, Googlova NoSQL baza namenjena predvsem hrambi dokumentov in nestrukturiranih podatkov. Tretja novost je Cloud Bigtable, storitev NoSQL, ki je namenjena zajemu in hrambi velike količine podatkov. Med drugim jo Google uporablja kot podatkovni strežnik za priljubljeno poštno storitev Gmail, kar ne daje dvomov o zmogljivosti.

Za vse nove izdelke velja, da so lažji za upravljanje in izboljšujejo varnost podatkov z uporabo različnih mehanizmov. Med drugim podpirajo šifriranje podatkov s ključi, ki jih določi naročnik storitve, kar zmanjšuje možnosti vdorov vmesnih oseb (man in the middle). Za nameček je Google poenostavil tudi sistem gostovanja v njihovem oblaku za podatkovne zbirke Microsoft SQL Server, kar pomeni, da utegnejo na področju baz v oblaku v naslednjih četrtletjih močno poskočiti v tem tržnem deležu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji