Objavljeno: 30.7.2016

Amazonov Jeff Bezos tretji najbogatejši zemljan

Amazon, ki si je z leti izgradil renome podjetja, ki nikoli ne prinaša dobičkov, se počasi spreminja. Poleg tega, da izkazuje dobiček, tudi na borzi izdatno raste, posledično pa »rastejo« njegovi največji lastniki. Jeff Bezos, ustanovitelj in vodja podjetja, ima v lasti 18% podjetja, to pa je po zadnjih podatkih vredno kar 65,3 milijarde dolarjev, zaradi česar je mož na tretjem mestu spiska najbogatejših ljudi na svetu, kot ga vodi Forbes. Prvi je še vedno Bill Gates, drugi pa Armancio Ortega, ustanovitelj verige trgovin Zara.

Jeff Bezos se je dvignil na tretje mesto, ker so Amazonove delnice od februarja zrasle za kar 50%. S tem je prehitel investitorja Warrena Buffeta, vendar le zato, ker je ta v svojem vsakoletnem dobrodelnem darilu oddal kar 2,9 milijarde dolarjev. Buffet se je sicer zavezal, da bo do konca svojega življenja daroval kar 99% vsega svojega premoženja.

Na Forbesovi lestvici so na prvih mestih tradicionalno prisotni posamezniki z veliko večino bogastva v delnicah svojih podjetij, kar pomeni, da se njihovo premoženje spreminja dnevno, tudi za nekaj milijard dolarjev. Bezos je tako svoje tretje mesto prvič zasedel že prejšnji teden, 22. junija, vendar svojega vodstva ni zadržal niti do konca dneva. Amazonove delnice so namreč tekom dneva zanihale za slab odstotek, s čemer se je Jeffovo premoženje zmanjšalo za 400 milijonov dolarjev …

Jeff Bezos se je Forbesovi lestvici najbogatejših prvič znašel leta 1998, po Amazonovi uvrstitvi na borzo, in sicer z 1,6 milijardami dolarjev. Od takrat so delnice Amazona zrasle za kar 5800%. Bezos je leta 2000 ustanovil tudi svojo vesoljsko podjetje Blue Origin, leta 2013 pa kupil Washington Post.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji