Objavljeno: 28.7.2016 05:00

EU razmišlja o obvezni priglasitvi bitcoinskih denarnic

Evropska komisija je v začetku meseca javnosti predložila predlog nove direktive, s katero želi okrepiti boj proti financiranju terorizma in povečati transparentnost finančnih transakcij. V njej so kot problem prepoznali tudi bitcoin in po birokratski navadi predlagali popolnoma neuresničljivo in tehnično nemogočo administrativno rešitev. Evropska komisija namreč želi bazo, v kateri bi vsaki bitcoinski denarnici pripadala ime in priimek imetnika (to najdete na strani 38 spodaj).

Po terorističnih napadih, ki pretresajo Evropo vse od lanskega leta, je okrepljen boj proti terorizmu razumljiv. K temu sodi tudi blokada njegovega financiranja in preprečevanje pranja denarja, proti čemur se Evropa že tako ali tako bori. Lani sprejeta Direktiva 2015/849 o preprečevanju uporabe finančnega sistema za  pranje denarja ali financiranje terorizma je že zelo stroga, predlog pa prinaša še strožja dopolnila.

V novem predlogu je Evropska komisija prepoznala virtualne valute kot eno izmed vrst denarnih sredstev, ki zato zapadejo pod tozadevno regulacijo. V predlogu je zapisano, da bi bilo treba vzpostaviti centralno bazo, v kateri bi morali vse uporabniki virtualnih kriptovalut registrirati vse svoje denarnice, ki so virtualni ekvivalent klasičnim transakcijskim računom. S tem bi na primer bitcoin prenehal biti, kar zadeva državo, anonimna valuta.

Spomnimo, da je bitcoin psevdoanonimen. Vse transakcije so popolnoma javne, na čemer je pravzaprav osnovan, a načeloma ne poznamo imetnikov udeleženih denarnic oz. računov. Evropska zakonodaja že sedaj zahteva, da borze za bitcoine, kjer je mogoče pretvarjati bitcoine v evre in obratne, pridobijo osebne podatke vseh svojih strank. To pomeni, da je popolnoma jasno, kdo je določene bitcoine zamenjal v evre ali obratno. Same bitcoinske transakcije med računi pa so seveda psevdoanonimne.

Ideja Evropske komisije je razumljiva, a kaže na popolno nerazumevanje delovanja sistema. V bitcoinu si lahko vsak uporabnik ustvari poljubno mnogo denarnic in z vidika anonimnosti je pravzaprav zaželeno, da se za vsako transakcijo ustvari nova denarnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji