Objavljeno: 21.7.2016 13:00

Teslin novi »Master Plan«

Elon Mask, kontroverzni šef podjetja Tesla (in SpaceX in še česa), je zadnjih nekaj dni na svojem Twitter računu napovedoval predstavitev novega velikega načrta, ki naj bi njegovo podjetje še trdneje zasidral v prihodnosti. Master Plan, drugi del, kot ga je poimenoval naj bi bil nadgradnja osnovnega načrta, ki ga je predstavil pred desetimi leti. Slednji je začrtal pot od dragega električnega avtomobila, preko nekoliko cenejšega modela, do takega, ki si ga lahko privošči vsakdo. In končni cilj – proizvodnja sončne energije za vse.

Skeptiki bodo rekli, da mu že ta prvi načrt (še?) ni najbolje uspel, saj je trenutno še vedno pri prvih dveh točkah, podjetje Tesla pa še vedno ni prineslo niti dolarja dobička.

Vendar pa profit danes očitno ni več tako pomemben kot je bil včasih (ravno te dni je multinacionalka Unilever za milijardo dolarjev kupila le štiri leta staro zagonsko podjetje brez dolarja dobička za – milijardo dolarjev). Pomembno pa je, da ima podjetje, ali pa vsaj njegovo lastnik/vodja, vizijo. In Muskova vizija vključuje:

- hiše s strehami iz sončnih celic, ki hranijo električno energijo v litijevih baterijah (podjetje Tesla je nedavno odkupilo drugo Muskovo podjetje, Solar City, ki je bilo v finančnih težavah…)

- električna prevozna sredstva, ki ne bodo le avtomobili, ampak tudi tovornjaki in avtobusi (slednji sicer marsikje že dalj časa niso nič posebnega)

- avtonomni avtomobili, ki jih bodo lastniki, ko bo tehnologija dozorela, dodali v floto samodejnih »taksijev« in si s tem prislužili nekaj dodatnega prihodka. Konkurenca Uberju in Lyftu, torej.

Predvsem pa Musk poudarja, da je treba pospešeno ustvariti družbo, ki se bo počasi odlepila od fosilnih goriv.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji