Objavljeno: 21.7.2016 08:00

Brazilija in WhatsApp. In sodišča.

Servis WhatsApp (sedaj v lasti Facebooka) je med prvimi vklopil šifriranje pogovorov, s katerim je prebiranje komunikacij, ki si jih izmenjujejo uporabniki, onemogočeno vsem, tudi lastnikom tega servisa. Kar je postalo problem, ko so v Braziliji oblasti zahtevale, da podjetje sodišču preda vsebino zasebne komunikacije uporabnikov, ki so trenutno v kazenskem postopku.

WhatsApp (oz. Brazlisko predstavništvo Facebooka) zatrjuje, da tega ne more narediti, brazilsko sodstvo pa pravi, da bi lahko, če bi želelo. Sodišče je zato že večkrat dosodilo zaprtje WhatsAppa v Braziliji, prvič v decembru, nato v maju in zdaj še v torek, 19. julija. No, v resnici so brazilskim mobilnim operaterjem zapovedali, da ne smejo prenašati prometa WhatsApp, v nasprotnem jih bo doletela kazen 50.000 realov (okoli 14.000 evrov) na dan.

Zanimivo pa je, da kmalu za vsako prepovedjo pride še preklic le te, s strani višjega sodišča. Tako je tudi danes WhatsApp v Braziliji ponovno na voljo, saj je tako odločilo vrhovno sodišče.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji