Objavljeno: 19.7.2016 08:00

Prodaja PCjev spet raste. V ZDA.

Po več kot dveh letih, kar opažamo padec prodaje osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih), se je, vsaj v ZDA, stanje obrnilo – v zadnjem četrtletju sta analitski hiši IDC in Gartner prvič zabeležila rast. Prva pravi, da je rast 4,9 odstotna, druga pa 1,4 odstotna. Razlika nastopi zaradi tega, ker Gartner med »PCje« ne šteje Chromebookov (ki jih prodajajo Dell, HP in Lenovo), IDC pa kot ključen razlog rasti navaja točno te prenosnike, ki tečejo brez Microsoftovih Oken.

Že pred nekaj meseci so se pojavila poročila, da se Chromebooki v ZDA izredno dobro prodajajo, in to predvsem v šolstvu, kjer je sicer tradicionalno dobro zasidran Apple. Chromebooki so po številu prodanih primerkov v šolstvu že prehiteli Applove naprave. Nedvomno tudi zato, ker so veliko cenejši.

Medtem pa v svetu prodaja PCjev še vedno pada (okoli 5 odstotkov), verjetno tudi zato, ker se izven ZDA Chromebooki niso tako dobro prijeli kot »doma«. Koliko se jih proda izven ZDA, bolj ali manj ni znano, tega podatka obe analitski hiši sploh ne beležita. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji