Objavljeno: 13.7.2016

Google v Chrome vgradil na kvantne računalnike odporen algoritem

Čeprav so kvantni računalniki še v povojih, se Google že sedaj pripravlja na izzive, ki jih bodo prinesli. Njihova glavna prednost bo bistveno hitrejše reševanje nekaterih problemov, kar bo imeli velikanski vpliv na sedanje šifrirne standarde. Google je zato v Chrome eksperimentalno vgradil podporo za šifrirni algoritem, ki je odporen na napad s kvantnim računalnikom.

Trenutni šifrirni algoritmi se v glavnem zanašajo na praktično nerešljivost nekaterih problemov, katere bi s klasičnim računalnikom reševali dlje od starosti vesolja. Tak primer je faktorizacija velikih števil, še zdaleč pa ni edini. Kvantni računalniki bodo nekatere probleme reševali s kvantnimi algoritmi, zaradi česar jih bodo lahko rešili bistveno hitreje. Današnji kvantni računalniki so še zelo primitivni, ker uporabljajo le nekatere algoritme in ker imajo malo kubitov. Toda hiter razvoj obeta zmogljivejše računalnike v prihodnosti.

To utegne predstavljati velik problem, ker bodo s tem nekatere današnje metode šifriranja postale ranljive. Google se je problem odločil reševati vnaprej, zato so v Chrome eksperimentalno vključili podporo za algoritem New Hope (najdete ga pod oznako CECPQ1), ki trenutno velja za najboljši algoritem za izmenjavo šifrirnih ključev, ki je odporen za napad s kvantnim računalnikom.

To ne pomeni, da bo New Hope postal standard. Google priznava, da so ga v brskalnik – konkretno v razvijalsko vejo Canary – vključili predvsem zato, da se kaj novega naučijo. Pravijo, da bodo čez dve leti New Hope verjetno nehali podpirati in ga zamenjali s kakšnim še boljšim algoritmom. Google torej ničesar ne prepušča naključju.

Google.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji