Objavljeno: 6.7.2016 14:00

Tehnološka podjetja zahtevajo preklic direktive o piškotkih

Evropska komisija pripravlja nova pravila elektronske zasebnosti, a se je skupina dvanajstih gospodarskih subjektov oglasila in zahtevala preklic omenjene direktive (in hkrati obstoječi del, ki se nanaša na piškotke). Med sodelujočimi so ETNO (European Telecommunications and Network Operators association), ECTA (European Competitive Telecommunications Association), zveza GSMA (ta predstavlja mobilne operaterje) in še nekaj drugih. Po njihovem bi enostavnejši predpis koristil uporabnikom, saj bi jim omogočal preprosta in bolj dosledna pravila, ki bi diktirala uporabo osebnih podatkov. Hkrati naj bi izboljšala inovativnost in konkurenčnost podjetji. Koalicija v širšem združuje tako ponudnike telekomunikacijskih storitev kot spletnih storitev (Netflix, eBay, Facebook) in tudi proizvajalce strojne in programske opreme (Microsoft, Apple, celo Huawei).    

Nova direktiva sicer predstavlja prenovo obstoječe, ki ureja tudi področje piškotkov, s tem bi jo približala prihajajoči regulaciji o zaščiti podatkov. Sledeča se naj bi po štirih letih dela uveljavila do leta 2018, vsebuje pa širša sklopa. Prvi se nanaša na zaščito osebnih podatkov, konkretno bi uporabnikom omogočili boljši pregled in nadzor nad lastnimi podatki, drugi pa definira, kako lahko osebne podatke državljanov uporablja policija. Po novih pravilih naj bi bile privzete nastavitve močneje naravnane k zasebnosti, podjetja bodo od uporabnikov morala dobiti jasno soglasje, če bodo želela njihove podatke posredovati dalje.

Sami sicer pozdravljamo korak k višji ravni zasebnosti, a smo hkrati mnenja, da je večina uporabnikov v zameno za polno udejstvovanje na družabnih (in drugih) omrežjih zelo hitro pripravljena se odreci svoji zasebnosti, ne glede na take ali drugačne direktive.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji