Objavljeno: 5.7.2016 08:00

V Južni Koreji dokončali omrežje za internet stvari

Južna Koreja je prva država na svetu, ki je postavila namensko podatkovno omrežje za internet stvari (»internet of things«) – to so sicer postavili že Nizozemci, a le na področju Amsterdama. Gre za omrežje tipa LoRaWAN (Long Range Wide Area Network, tudi LPWAN - Low-Power WAN), narejen z mislijo na dolge razdalje in čim manjšo porabo energije. Kako nova je tehnologija, pove že to, da je bila specifikacija različice 1.0 izdana šele pred enim letom.

Omrežje bo sprva namenjeno raznim števcem (npr. za elektriko in vodo), ki bodo preko omrežja oddajali podatke o porabi. Uporabljeno bo tudi za sledenje prostim parkirnim mestom, povezovanje med avtomobili (denimo za merjenje prometa, pomoči samovoznim avtomobilom, itd), tudi za povezovanje cestnih luči, ki bodo uporabljale tipala in prilagajale svetlost glede na vremenske razmere.

Vlada načrtuje, da bodo do 2024 vložili okoli 90 milijonov dolarjev v industrijo IoT in pametne avtomobile, močno vlagajo tudi v robotiko in avtomatizacijo, razvijajo tudi omrežja 5G, vse več denarja namenjajo tudi biotehnologiji. Zavedajo se predvsem moči Kitajske, zaradi katere se vse bolj obračajo k visoko-tehnološkim podjetjem, načrtujejo tudi vse več manjših in srednjih podjetji, ki bi se ukvarjala z razvojem tehnologij, ki bi jih nato v proizvodnjo spravila velika podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji