Objavljeno: 4.7.2016 08:00

Programski hrošči razveljavili znanstvene raziskave

Znanstveniki, ki preučujejo človeške možgane, so pod vprašaj postavili ogromno obstoječih raziskav in podatkov. Objavljena je bila namreč raziskava, v kateri avtorji trdijo, da se najbolj pogosti programski paketi za obdelavo podatkov, pridobljenih iz naprav fMRI (torej za slikanje z magnetno resonanco, functional MRI), pogosto motijo.

Naprave MRI "slikajo" človeške možgane, pokažejo razlike v količini kisika v krvi, s čimer pokažejo, kateri del možganov je v danem trenutku najbolj aktiven. Te slike so tri-dimenzionalne, zaradi lažje obdelave pa so razdeljene v majhne segmente, imenovane »voxel« - en tak segment vsebuje okoli milijon možganskih celic. Programska oprema samodejno pregleduje slike in išče skupine voxlov, ki so povezani v gruče.

Sodeč ob ravno objavljeni raziskavi, naj bi programska oprema zelo pogosto označevala tudi neobstoječe gruče (t.i. »false-positive«) – v nekaterih primerih naj bi bilo napačno najdenih gruč celo za 70 odstotkov. Za to naj bi bile krive napake, tudi programski hrošči, v najbolj pogostih programskih paketih za statistično analizo (paketi SPM, FSL, AFNI). Posledično so pod vprašaj postavljene praktično vse raziskave na tem področju. Avtorji hkrati kritizirajo celotno skupnost, ki se ukvarja s tem področjem, za slabo arhiviranje podatkov, ki dodatno otežuje naknadno obdelavo starejših raziskav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji