Objavljeno: 3.7.2016 01:00

Umetna inteligenca je premagala pilota

V preizkusih sposobnosti med ljudmi in umetno inteligenco, torej računalniki, čedalje bolj pogosto zmagujejo slednji. V zadnjem od tovrstnih testov je dvoboj izgubil izkušeni pilot ameriških vojaških sil, eden od vrhunskih inštruktorjev, ki se je soočil v računalniški simulaciji letalskega dvoboja.

V nasprotnem letalu je »sedel« računalniški sistem z imenom Alpha, ki so ga pripravili v podjetju Psibernetix, startupu, ki izhaja iz univerze v Kaliforniji. Polkovnik Gene Lee, ki sodi med vodilne strokovnjake za taktične boje v letalstvu, je gladko in ponovljivo izgubljal dvoboj za dvobojem. V bistvu ni uspel doseči niti ene zmage.

Po testu je presenečeno izjavil, da ni še nikoli videl bolj agresivnega, odzivnega in verodostojnega sistema umetne inteligence, ki utegne v zelo kratkem času zlahka premagati večino človeških pilotov. Drugo presenečenje pa je tehnologija, ki je v ozadju. Avtorji navajajo, da so algoritem pripravili in natrenirali na računalniku vrednosti 500 dolarjev, brez težav pa bi program Alpha poganjali tudi na mikro računalnikih, kot je RaspBerry Pi.

Menda so že v razgovorih s predstavniki vojske, kjer bi kasnejše različice sistema Alpha utegnile postati kopiloti v resničnih letalih. Druga možnost uporabe pa je v eskadrilji letal brez pilotov, ki bi lahko učinkovito in brez tveganj izpolnili taktične boje proti nasprotnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji