Objavljeno: 2.7.2016 01:00

BMW in Intel za samovozeča vozila

BMW, Intel in izraelsko podjetje MobilEye so na posebni konferenci napovedali, da bodo tesno sodelovali pri razvoju tehnologij za samovozeče avtomobile. Cilj novega partnerstva sta razvoj in začetek prodaje povsem samovozozečih vozil do leta 2021.

Projekt naj bi imel več korakov oziroma mejnikov do leta 2021, a podrobnostih še ne želijo razpravljati. Na tiskovni konferenci so zgolj omenjali želene nivoje pridobljenih kompetenc. Tretji nivo naj bi denimo bil »brez oči«, kjer vozniku ne bi bilo treba več aktivno spremljati dogajanje v prometu. Četrti nivo naj bi bil »brez razmišljanja«, kjer se bodo voznik in potniki lahko povsem posvetili drugemu početju v avtomobilu. Peti nivo pa je »brez voznika«, torej vožnja vozil, ki bodo potovala lahko tudi brez ljudi v potniškem prostoru.

Intel bo priskrbel procesorsko in komunikacijsko platformo, MobilEye pa bo skrbel za računalniških vid in druga tipala v vozilu. Plodove skupnega razvoja pa ne bo užival samo BMW. Cilj koalicije je pravzaprav razvoj odprto platformo, morda celo standard, ki ga bodo lahko uporabljali drugi proizvajalci.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji