Objavljeno: 28.6.2016 01:00

DTN, Internet za vesolje

Internetni protokoli so bili zasnovani za uporabo na našem planetu in večinoma predvidevajo, da so vse vmesne točke med prejemnikom in pošiljateljem aktivne za uspešen prenos podatkovnih paketov.

A v vesolju tega osnovnega pogoja za učinkovito delovanje ni mogoče vselej zagotoviti. Prejemniki, ki so lahko od pošiljatelja oddaljeni na milijone kilometrov ,lahko vzpostavijo povezave z vmesno komunikacijsko točko, večinoma sateliti, le v določenih pogojih. Pogosto se zgodi, da so povezave prekinjene, zaradi interference planetov, sevanj in podobno. Podatki zato pogosto ne pridejo do naslovnika, ali pa so pri prenosu pokvarjeni.

NASA je zato predstavila nov tip omrežja, ki se bistveno bolje obnaša v teh mejnih pogojih in zagotavlja v celoti gledano hitrejši in bolj zanesljiv prenos podatkov. Disruption Tolerant Networking (DTN) je nov tip podatkovnega omrežja, ki tolerira, da se podatkovne povezave občasno prekinejo. Posamezni paketi se lahko začasno hranijo v posamezni komunikacijski točki in naslednjemu v verigi posredujejo, ko je komunikacija zopet vzpostavljena. Sistem ima vgrajen mehanizem za zagotavljanje konsistentnosti prenosa podatkov.

Prvi uporabnik novega omrežja DTN bo mednarodna vesoljska postaja (ISS), ki je sicer razmeroma blizu matičnega planeta, vendar tudi ta občasno doživlja prekinitve zaradi zunanjih dejavnikov. DTN je v celoti na voljo kot odprta koda, pri snovanju pa so tesno sodelovali s krovnimi internetnimi organizacijami IETF (Internet Engineering Task Force) ter IRTF (Internet Research Task Force).

0gCMIiJdYPQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji