Objavljeno: 10.6.2016 07:00

Umetna inteligenca napisala film

Sunspring je kratek desetminutni znanstvenofantastičen film o treh ljudeh, ki živijo v prihodnosti na nekakšni vesoljski postaji in se zapletejo v nekakšen čuden ljubezenski trikotnik. V filmu H nosi zlat telovnik, H2 se ukvarja z računalniki, C pa »gre do lobanje«, karkoli že to pomeni. Precej nenavaden, mestoma nesmiseln film. Ki ga je napisala umetna inteligenca, zato si ga le poglejte.

Film je napisal Benjamin, kot se je poimenoval umetna inteligenca, ki je v resnici nevronska mreža (LSTM). V januarski številki smo ugotavljali, kaj zmorejo in česa še ne zmorejo pametni računalniki. Umetna inteligenca, ki jo danes predstavljajo nevronske mreže za strojno učenje, se uči iz primerov, in tako je nastal tudi Benjamin. Ross Goodwin, ki raziskuje umetno inteligenco na newyorški univerzi, je dal svoji nevronski mreži prebrati množico različnih scenarijev, ki so jih napisali ljudje. Potem ji je naročil, naj napiše svojega.

Rezultat je na platno postavil režiser Oscar Sharp, ki sodeluje na festivalu Sci-Fi London, kjer morajo tekmovalci v 48 urah iz dobljenih rekvizitov in ključnih dialogov v 48 urah posneti film. Sharp je uporabil Benjaminov scenarij, ki so ga odigrali Elisabeth Gray, Thomas Middleditch in Humphrey Ker. Film ima celo svojo glasbeno kuliso, saj je Benjamin poslušal 30.000 pop skladb in potem napisal svojo.

Tudi obfilmsko dogajanje je bilo sila pestro, saj je Benjamin glasoval sam zase več tisočkrat na uro (to so mu seveda naročili, potem pa se šaljivo distancirali od njegovih dejanj), na zaključni slovesnosti pa je Benjamin dal povsem koherenten intervju.

Robotizacija je bila zgolj prvi korak v razvoju umetne inteligence. Vlivanje plastičnih izdelkov v kalupe je precej dolgočasno delo, ki ga lahko opravljata umetna inteligenca ali opica. Toda zadnji dosežki kažejo, da umetna inteligenca piše skladbe, sestavlja filme, vozi avtomobile in ocenjuje izdelke. Kaj sploh še ostane ljudem? The Room?

 Ars Technica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji