Objavljeno: 12.5.2016 17:00

Stečaj T-2 začasno zaustavljen

Ustavno sodišče je izdalo začasno odredbo, da se vsi postopki v stečaju družbe T-2 ustavijo, dokler ustavno sodišče ne odloči o pritožbi, ki jo je vložil lastnik Garnol in v kateri zatrjuje kršitve ustavno zagotovljenih pravic (do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti). To je že četrtič od leta 2014, da se je T-2 uspel (začasno) izviti iz primeža stečajnega postopka.

Marca je višje sodišče v ponovljenem postopku pravnomočno odločilo, da pošlje T-2 v stečaj, ker podjetje ne bo zmoglo izpolniti zavez iz postopka prisilne poravnave iz leta 2009. Ker je večinski lastnik Garnol izčrpal vsa redna pravna sredstva, je na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je zatrjeval opisane kršitve ustavnih pravic. Sodišče o tej pritožbi še ni odločilo, je pa ocenilo, da bi nadaljevanje dejanj v stečajnem postopku povzročilo nepopravljive posledice, ki bi lahko že same po sebi vodile v nastanek razlogov za stečaj. Zato bo T-2 do končne odločitve posloval normalno.

Prvi uspešen predlog za začetek stečajnega postopka sega v letu 2014, ko je sodišče sledilo predlogu upnikov in T-2 poslalo v stečaj. Lastnik se je pritožil in višje sodišče je sodbo razveljavilo. V ponovnem odločanju je prvostopenjsko sodišče sprejelo enako odločitev, a je tedaj T-2 uspel z novo pritožbo, ker sodišče tedaj lastniku T-2 v postopku ni dalo možnosti izreči se. Višje sodišče je potem v novem postopku sprejele vsebinsko enako odločitev.

Saga o T-2 se bo nadaljevala, ko bo ustavno sodišče odločilo, ali je pritožba upravičena. Zadevo bo obravnavalo prednostno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji