Objavljeno: 5.5.2016 01:00

Kvantni računalnik za vsakogar

IBM nadaljuje s strategijo ponudbe najsodobnejših tehnologij v obliki storitev, ki jih lahko preizkusi domala vsakdo. Po tem, ko so javnosti odprli dostop do sistema za strojno učenje in umetno inteligenco Watson, so zdaj na podoben način v preizkus javnosti ponudili kvantni računalnik z imenom IBM Quantum Experience.

Gre za sicer razmeroma majhen kvantni računalnik z vsega petimi kubiti, vendar je to dovolj za preizkus sistema in razvoj konceptov, ki bi bili primerni za izrabo zmožnosti kvantnih računalnikov. Presežek, ki bi klasične računalnike drastično prehitel, bi dosegli pri uporabi okoli 50 ali več kubitov. IBM ocenjuje, da lahko pričakujemo kvantne računalnike s 50 do 100 kubiti v naslednjih desetih letih.

Kljub temu je IBM Quantum Experience pomemben korak naprej, saj gre za prvi javno dostopen univerzalen kvantni računalnik. Dosedanji najbolj znani sistem družbe D-Wave, ki si ga lasti tudi Google, je namreč neuniverzalni sistem, poleg tega pa so njegove zmogljivosti lahko preizkusili le redki. V ozadju je poleg tega vrhunska tehnologija, saj Quantum Experience za doseganje stanja superprevodnosti deluje v posebnem hladilniku, pri temperaturi blizu absolutne ničle (0,15 stopinj Kelvina).

IBM-ov kvantni računalnik je omejen s trajanjem superpozicije kvantnih stanj. Superpozicijo ohranja le okoli 50 milisekund, kar je dovolj, da izvedemo okoli 1.000 operacij in preberemo rezultate. Vsekakor velja, da je kvantno računalništvo šele na začetku in ne dvomimo, da bodo znanstveniki sedanje omejitve razmeroma hitro presegli.

jf7D8snlsnQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji