Objavljeno: 3.5.2016 01:00

Windows 95 na Applovi uri

Programer Nick Lee se je lotil bizarnega projekta prenosa operacijskega sistema Windows 95 na Applovo uro Watch in pri tem uspel. Najprej je moral odkriti način, kako Applovo napravo prisiliti, da naloži drugi operacijski sistem, nato pa je z uporabo emulatorjev zagnal starodavno različico Oken.

Rezultat je pogojno rečeno povsem delujoča različica Microsoftovega operacijskega sistema, ki pa je povsem neuporabna. Mali zaslon ure namreč ne omogoča normalnega krmiljenja in uporabe operacijskega sistema, celota pa deluje silno počasi. Avtor navaja, da celoten zagon traja skoraj eno uro, zato si je moral omisliti mehanizem, ki preprečuje, da bi se ura med tem povrnila v stanje mirovanja.

Eksperiment je vsekakor namenjen le samemu sebi, vendar lepo nakazuje, koliko je napredovala elektronika v zadnjih dvajsetih letih. Apple Watch bi s svojim procesorjem ARM pri taktu 520 MHz, pomnilnikom 512 MB in »diskom« velikosti 8 GB zlahka prekašal računalnike iz dobe Windows 95. Procesor je okoli 25-krat hitrejši od tedanjih procesorjev 386, velikost pomnilnika 512 MB pa sovpada z velikostjo diskov (ne pa RAM) iz tedanjih časov.

Nas7hQQHDLs

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji