Objavljeno: 20.4.2016 07:00

Viber odslej privzeto šifrira pogovore

Viber je naslednja v vrsti aplikacij za hipno komuniciranje, ki bo odslej privzeto šifrirala pogovore med uporabniki. To pomeni, da  bo odslej njegovih 700 milijonov uporabnikov lahko komuniciralo brez strahu, da bi lahko njihove pogovore kdorkoli prestregel in prebral, četudi bi zato imel zakoniti razlog.

Sporočilo se namreč šifrira že neposredno pri pošiljatelju, odklene pa šele pri prejemniku, zato sporočil ne more videti niti upravljavec infrastrukture oziroma proizvajalec aplikacije. Šifriranje bo avtomatično in bo delovalo brez uporabnikove interakcije, bosta pa morala oba sodelujoča uporabljati zadnjo verzijo programa.

Enako vrsto šifriranja je februarja uvedel tudi njegov veliki konkurent WhatsApp, kjer so pogovori prav tako šifrirani. Vpeljavo šifriranja so spodbudila razkritja, da NSA prisluškuje ogromni količini podatkov, ki se pretakajo prek interneta, letošnje FBI-jeve težave z nasilnim vstopom v iPhone mrtvega terorista – o tem prihodnji izčrpno teden tudi v novem Monitorju – pa so debate še podžgale. Nenadoma je šifriranje postalo konkurenčna prednost.

Da so vaši pogovori v Viberju šifrirani, boste videli z ikono ključavnice. In seveda, ker je koda zaprta, moramo Viberju zaupati, da so šifriranje implementirali korektno.

Druga novost, ki jo uvajajo, pa so tako imenovani skriti pogovori. Ti se na telefonu ne pokažejo, če ne vemo, da obstajajo in poznamo geslo (PIN) za prikaz. To je uporabno, če si napravo delimo še s kom, in želimo preprečiti, da bi ti videli vse naše pogovore.

 Viber.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji