Objavljeno: 15.4.2016 07:00

Kanadska policija lahko dešifrira sporočila prek BlackBerryja

V sodnem postopku, ki je v Kanadi potekal o enem mafijskem umoru, je prišlo na dan, da ima kanadska policija univerzalni šifrirni ključ, ki ga telefoni BlackBerry uporabljalo za šifriranje sporočil. To pomeni, da lahko kanadska policija dešifrira vsa prestrežena sporočila med zasebniki uporabniki, za katera je BlackBerry zatrjeval, da so šifrirana.

Takoj na začetku v izogib nesporazumom poudarimo, da opisano ne drži za poslovne uporabnike, ki imajo BlackBerry Business Enterprise Server, saj lahko ti za šifriranje uporabljajo lastne šifrirne ključe, ki jih BlackBerry nima. Po drugi strani pa morajo običajni uporabniki uporabljati v telefon vgrajen šifrirni ključ, ki je na čisto vseh telefoni enak. In kdor ga pozna, lahko prebira vsa sporočila za naprej in nazaj.

V sodnem postopku se je izkazalo, da ima kanadska policija v Ottawi postavljen strežnik, na katerem prestrezajo in dešifrirajo sporočila, poslana prek BBM. Od tod seveda sledi, da ima kanadska policija v lasti ali pa vsaj dostop do tega šifrirnega ključa, čemur ni ugovarjalo niti tožilstvo. Ni pa znano, kako in kdaj ga je dobila, BlackBerry pa komentarjev ne daje.

Omenjeni sodni postopek opisuje primer Clemenza, v okviru katerega je kanadska policija med leti 2010 in 2012 prisluškovala komunikaciji obtoženih za umor nekega newyorškega mafijca (ki so kasneje kaznivo dejanje priznali). Mogoče je, da je BlackBerry od tedaj ključe zamenjal, a bi to moral storiti na vseh telefonih na svetu z veliko nadgradnjo, česar pa nismo videli. Zato ni neverjetno predpostaviti, da je še vedno v uporabi isti ključ, torej so še vedno vsa poslana sporočila berljiva kakor na razglednici.

Kanadsko tožilstvo si je zadnji dve leti prizadevalo, da te informacije ne bi postale javno znane. Obramba je po drugi strani zahtevala, da dobijo dostop do šifrirnega ključa, s čimer bi ta de facto postal javen. Ker bi to ogrozilo na milijarde komunikacij po celem svetu, je sodišče odločilo, da je to izjema, medtem ko je informacija o obstoju globalnega univerzalnega ključa seveda postala javna.

 Vice in Motherboard.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji