Objavljeno: 29.3.2016 09:00

FBI vdrl v iPhone

FBI je uspel vdreti v iPhone storilca lanskoletnega pokola v San Bernardinu, s čimer se zaključuje srdit boj med Applom in FBI-jem, v katerem je slednji zahteval Applovo pomoč pri vdiranju v iOS. FBI za zdaj ne razkriva metode, ki so jo uporabili, niti podjetja, ki jim je pomagalo.

Spomnimo, da je 2. decembra lani Syed Rizwan Farook skupaj s soprogo na zabavi kalifornijskega oddelka za javno zdravje v San Bernardinu ubila štirinajst ljudi in pobegnila. Policija ju je v nekaj urah obkolila, v streljanju pa sta izgubila življenje. Izgubila pa sta tudi iPhone, na katerem bi bili lahko pomembni podatki. Apple je FBI-ju na podlagi sodne odredbe posredoval podatke iz iClouda, a so bile te varnostne kopije stare nekaj tednov.

FBI je zato želel podatke s telefona, ki pa je bil šifriran. Sodišče je izdalo odredbo, sklicujoč se na prastari zakon All Writs Act iz 18. stoletja (!), s katero je Applu naložilo izvedbo vseh ukrepov za dostop do podatkov. To bi pomenilo spisati orodje, ki bi obšlo Applovo zaščito, zaradi katere se podatki na telefoni pobrišejo po desetih neuspešnih poizkusih vnosa gesla, kar preprečuje napad s surovo silo.

Apple se je na odredbo pritožil in poudaril, da ne nameravajo vrtati luknje v svoj operacijski sistem, ker bi to ogrozilo več sto milijonov naprav in tudi hekerjem odprlo pot do podatkov. Minuli teden bi moralo biti pred sodiščem zaslišanje FBI in Appla, a je FBI zaprosil za odlog, češ da so dobili podjetje, ki jim bo pomagalo odkleniti iPhone.

Včeraj je FBI dokončno odstopil od zahtevka, saj so po lastnih navedbah uspeli odkleniti iPhone. Podrobnosti še skrivajo, tako da ni jasno, kdo jim je pomagal, kako so to storili in kaj so ugotovili. Apple je dejal, da bodo še naprej sodelovali s FBI, a da bodo obenem skrbno varovali varnost svojih izdelkov, zato vgrajevanje kakršnihkoli stranskih vrat ne pride v poštev niti v bodoče.

In sedaj se cel svet sprašuje – ali res in kako je FBI vdrl v iPhone? V kratkem bo znanega več, zato bomo o tem pisali tudi v prihodnji (majski) številki.

 Recode.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji