Objavljeno: 20.3.2016 05:00

Skylake in Windows 7 dobila leto dni odloga

Windows 7 in Windows 8.1 sta dobila leto dni odloga, potem ko je Microsoft najprej grozeče napovedal, da bo že julija 2017 treba namestiti Windows 10, če bomo želeli izkoristiti nove Intelove in AMD-jeve procesorje. Še vedno pa bo treba Windows 10 namestiti, če bomo želeli uporabljati še novejše procesorje (npr. Kaby Lake).

Nekako se ne moremo znebiti občutka, da strojna oprema napreduje bistveno hitreje od programske, dodatno pa to stopnjuje dejstvo, da so uporabniki do programskih novosti bistveno bolj zadržani kot do strojnih. Le kako bi drugače razlagali dejstvo, da je Windows 7 še vedno najpopularnejši operacijski sistem, Windows XP pa še vedno najdemo na nezanemarljivem številu računalnikov. In tudi 64-bitni procesorji so bili standard že precej preden so uporabniki množično posvojili 64-bitne verzije operacijskih sistemov. Da ne omenjamo 64-bitnih brskalnikov ...

Občutek ne vara. Microsoft je imel zaradi tega precej težav, ker starejše verzije operacijskih sistemov ne podpirajo vseh funkcij novih procesorjev. Zaradi tega so najprej strogo napovedali, da bodo julija letos enostavno ukinili podporo za vse stare verzije Windows (do vključno 8.1) na procesorjih Skylake in novejših. Nobenih posodobitev, nobenih varnostnih popravkov, nič.

Uradni razlog je bila težavnost zagotavljanja programske podpore strojnim novostim (npr. integriran USB-krmilnik, NVMe ipd.), a je ta argument izgubil verodostojnost, ko je Microsoft – tudi na pritisk industrije – izjavil, da omejitve ne bodo veljale za strežniške verzije. Ker sta pod pokrovom Windows Server 2008 R2 in Windows 7 enaka, so očitno interesi tudi drugačni.

Zato je Microsoftova najnovejša kompromisna odločitev pomirila uporabnike, saj so podporo za stare operacijske sisteme na novih procesorjih podaljšali za leto dni, torej do julija 2018. Še dlje pa bo veljala podaljšana podpora, ki bo zajemala samo kritične varnostne popravke. Te bomo za Windows 7 dobivali do januarja 2020, za Windows 8.1 pa do januarja 2023. Zapisano bo veljalo za procesorje Skylake, medtem ko bo za AMD Zen ali Intel Kaby Lake vseeno treba že od samega začetka uporabiti Windows 10.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji