Objavljeno: 15.3.2016 05:00

Microsoft prenehal in spet začel sprejemati bitcoine

Dodatek: Microsoft je očitno ugotovil, da je ukinitev plačevanja z bitcoini slaba publiciteta, zato so hitro obrnili ploščo in zatrdili, da so na spletnih straneh pomotoma objavili napačne informacije. In nalaganje bitcoinov na Windows Store bo delovalo še naprej.

Konec predpreteklega leta je Microsoft prijetno presenetil z najavo, da so v svoji Windows Store začeli sprejemati bitcoine za nakup aplikacij, iger in glasbe. Medtem ko so tedaj z veliko pompa razglasili novo funkcionalnost, so sedaj čisto potihoma ukinili to isto podporo za bitcoine. Na uradne razloge še čakamo.

Decembra 2014 je Microsoft ponosno uvedel podporo za bitcoin in zapisal, da želijo dati ljudem več možnosti in jim omogočiti, da storijo več. Čeprav digitalne kriptovalute tedaj še niso bile v široki rabi, so se razširile izven ozkega kroga entuziastov, zato so se odločiti, da jo je vredno podpreti.

Očitno izplen ni bil zadovoljiv oziroma je bilo transakcij premalo, zato so sedaj v Windows Store ukinili podporo za bitcoin. Kdor ima na svojem računu stanje v bitcoinih, jih bo lahko normalno porabil, ne bo pa mogoče nalagati novih. Microsoft še ni uradno pojasnil razlogov za to spremembo.

Ne moremo pa spregledati, da se bitcoin v zadnjih tednih spopada s pravim razkolom. Ker je število transakcij doseglo mejo, pri kateri so posamezni bloki veliki 1 MB, kar je zgornja omejitev trenutne implementacije protokola, se pojavljajo zamude pri potrjevanju plačil. Rešitev tega problema je povečanje zgornje meje velikosti bloka, čemur pa ena struja razvijalcev nasprotuje. Zato grozi razcep na Bitcoin Core, ki bi obdržal omejitev na 1 MB, in Bitcoin Classic, kjer bi mejo dvignili. Konsenza še ni, kritične mase pa tudi še ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji