Objavljeno: 8.3.2016 01:00

Microsoft SQL Server prihaja na Linux

Kar se je zdelo še pred nekaj leti povsem nemogoče, postaja zdaj realnost. Microsoft je najavil, da bo enega od svojih poglavitnih izdelkov za poslovna okolja, podatkovni strežnik in bazo SQL Server v prihodnje ponujal tudi na operacijskem sistemu Linux.

Končna različica strežnika bo sicer nared šele leta 2017, vendar lahko interesenti že zdaj preizkusijo predogledno različico. Microsoft še ni razkril podrobnosti in vseh funkcionalnosti strežnika, pričakujemo pa lahko izvedbo SQL Strežnika 2016 iz okolja Windows, ki bo dokončan v letošnjem letu. Microsoft računa tudi na kupce, ki bodo SQL Strežnik uporabljali na Linuxu v okviru oblačne storitve Azure, ki že nekaj časa podpira ta OS.

Microsoft je sočasno sklenil tudi tehnološka partnerstva s podjetji Red Hat in Canonical (Ubuntu), s katerimi bo uredil primerno okolje za gostovanje podatkovnega strežnika na različnih distribucijah odprtokodnega operacijskega sistema.

Glavni cilj Microsofta je vsekakor povečanje tržnega deleža. Danes imajo na področju podatkovnih strežnikov 21,5% tržni delež, a kljub rasti (leta 2013 so prehiteli na drugem mestu družbo IBM) krepko zaostajajo za vodilnim Oraclom, ki ima 40% tržnega deleža baz podatkov.

Oracle svoje podatkovne strežnike že nekaj časa ponuja tudi na Linuxu, tako da je Microsoftova poteza dokaj logična. Zanimivo bo spremljati, ali bo Microsoft podobno potezo prehoda na Linux naredil tudi za druge strežniške in morda celo potrošniške izdelke iz svoje široke ponube.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji