Objavljeno: 2.3.2016 09:00

Aretiran podpredsednik Facebooka

V Braziliji so aretirali podpredsednika Facebooka, Diego Dzodana, sicer odgovornega za latinsko Ameriko (Dzodan je v preteklosti sicer delal tudi za SAP). Aretacija je prišla po tem, ko so pri hčerinskem podjetju WhatsApp (tega so pri Facebooku kupili leta 2014) oblastem povedali, da ne morejo prestrezati sporočil v povezavi z raziskavo proti preprodajalcem mamil.

Pri WhatsApp pravijo, da uporabljajo močno šifriranje za zaščito svojih uporabnikov. Težava je delno tudi v ameriški zakonodaji, ki ameriškim podjetjem dovoljuje prisluškovanje le v primeru, da to odredi ameriško sodišče. V ZDA sicer ravno v teh dneh poteka debata o šifriranju, saj želijo pri FBI prisiliti Apple, da jim omogoča dostop do podatkov, zašifriranih na telefonu iPhone, ta je bil v lasti enega izmed vpletenih v strelskem obračunu.

Brazilska policija je objavila, da je do aretacije prišlo po številnih zahtevkih za dostop do podatkov, ki so jih oblasti naslovile na Facebook. Predstavnik podjetja WhatsApp je pri tem povedal, da program enostavno ni narejen z možnostjo prisluškovanja. Sporočila se ne shranjujejo na strežnikih, med prenosom pa naj bi bila močno šifrirana.

Popravek: Dzodan je bil po dveh dneh že izpuščen iz zapora, saj je prizivno sodišče razveljavilo prejšnjo odločbo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji