Objavljeno: 23.2.2016 05:00

Pozabite PIN, tu je selfi

Selfiji niso le nastavljanje pred fotoaparatom iz lastne nečimrnosti, temveč bomo lahko kmalu z njimi tudi plačevali. MasterCard namreč po uspešnem preizkusu v ZDA in na Nizozemskem sedaj v 15 državah uvaja alternativno možnost za potrjevanje kartičnih transakcij. Namesto PIN-a bosta zadoščala selfi in prstni odtis.

Projekt so pilotsko zagnali že lansko poletje in je bil med 500 preizkuševalci dobro sprejet. Zato so se odločili, da ga sedaj razširijo na 15 evropskih in severnoameriških držav, med katerimi sicer ni Slovenije, so pa naša soseda Italija ter pomembne partnerice Nemčija, Francija, Švica, ZDA in druge.

Imetniki kartic MasterCard si bodo lahko na pametni telefon prenesli posebno aplikacijo, s katero bodo najprej posneli svojo fotografijo in jo naložili na MasterCardov strežnik. Potem bodo v trgovini ob plačilu namesto vpisovanja PIN-a pogledali v kamero telefona, aplikacija pa bo potem izvedla prepoznavo obraza in ga primerjala z referenco. Drugi korak bo preverjanje prstnega odtisa. Sistem bo seveda povsem prostovoljen, a v MasterCardu pričakujejo dober odziv.

Kot so pojasnili na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, je glavni cilj projekta zmanjšati tako število zlorab kot tudi po nepotrebnem zavrnjenih transakcij, ki povzročajo negodovanje imetnikov kartic. Slednje so celo večji problem od zlorab, saj obsega več kot 100 milijard evrov letno. Hkrati želijo s tem sistemom razbremeniti uporabnike, ki zelo očitno ne marajo gesel – ne pozabite, najpogostejše geslo je še vedno 123456.

Kdaj bo nov sistem dejansko zaživel, še ni znano. Obljubljajo, da do poletja. Prav tako še ne vemo, kdaj bo prispel v Slovenijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji