Objavljeno: 18.2.2016 05:00

Ameriško sodišče od Appla zahteva zlom šifriranja iPhonov

Ko je Apple v iOS 8 vključil močno šifriranje podatkov na napravi, smo najprej malo podvomili, da resnično nimajo dostopa do podatkov, torej da nimajo kopije šifrirnega ključa uporabnika, a sedaj smo lahko prepričani, da je tako. Šifriranje je izvedeno dovolj kvalitetno, da povzroča težave tudi ameriškim organom pregona.

Ameriška policija se že dva meseca ukvarja z iPhonom 5C, ki so ga našli pri napadalcih v strelskem pohodu v San Bernardinu lanskega decembra. Na njem so po mnenju policije koristne informacije o napadalcih, ki sta v spopadu s policijo izgubila življenji, a do njih ne morejo, ker so podatki šifrirani.

Sodišče je včeraj izdalo odredbo, s katero je Applu naložilo vso potrebno pomoč pri dešifriranju podatkov na telefonu. Od njega zahtevajo tudi obvod funkcije, ki po desetih neuspešnih vnosih gesla nepovratno izbriše vse podatke na telefonu.

Apple poudarja, da do podatkov ne morejo, ker šifrirnega ključa nimajo. Kar se tiče obvoda, pa poudarjajo, da tovrstne funkcionalnosti v iPhonu trenutno ni. Opozarjajo, da bi predelava programske opreme, ki bo to omogočila, bistveno načela varnost sistema iOS. To bi namreč policiji omogočilo, da se gesla lotijo s surovo silo (brute force), kar bi v primeru šestmestnega številskega gesla ali šibkega alfanumeričnega gesla precej hitro omogočilo dostop do podatkov. Apple pravi, da bi to bistveno ogrozilo vse uporabnike iPhona, zato so v javnem pismu poudarili, zakaj tega ne morejo storiti, čeprav s policijo in tožilstvom sodelujejo v vseh točkah.

Podrobneje o šifriranju podatkov na mobilnih telefonih pa si boste lahko prebrali v prihajajoči številki naše revije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji