Objavljeno: 11.2.2016 01:00

Twitterjeve težave

Drugo najbolj priljubljeno družabno omrežje Twitter je prvič v svoji zgodovini doživelo stagnacijo števila uporabnikov. V zadnjem poslovnem poročilu so navedli, da so v zadnjem četrtletju zabeležili povprečni mesečni obisk 320 milijonov uporabnikov. To je enako kot v obdobju pred tem, a prvič brez rasti od ustanovitve spletnega servisa.

Še slabše stanje nakazujejo drugi kazalniki. Če domislimo uporabnike, ki Twitter uporabljajo le prek SMSa, se je število uporabnikov celo zmanjšalo za dva milijona. Podjetje je sicer povečalo prihodke za kar 48% glede na zadnje četrtletje 2014, a je to še vedno razmeroma skromnih 710 milijonov dolarjev. Ob tem so imeli negativen poslovni rezultat v višini 90 milijonov dolarjev.

To je nesprejemljivo, menijo delničarji, zato je po objavi poročila vrednost delnice kratkoročno padla za 10%, da bi se nato ustalila pri -3%. Twitter je sicer v zadnjih tednih najavil kar nekaj sprememb. Najprej je odjeknila novica, da je podjetje januarja kolektivno zapustilo kar pet članov ožjega vodstva.

Nato pa je javnost presenetila novica, da Twitter radikalno spreminja svojo politiko: odpraviti nameravajo omejitev 140 znakov na sporočilo (na predlaganih 10.000 znakov, obenem pa so začeli razvrščati objave po pomembnosti in zanimivosti, denimo objave z video posnetki, namesto pa časovnici. Toda mnogi uporabniki kritizirajo tovrstne spremembe.

Vsekakor so to ukrepi, ki so narejeni prvenstveno za povečanje zanimanja in vnovično rast obiskov. Toda analitiki opozarjajo, da je izgubljene uporabnike zelo težko povrniti, ker tudi konkurenca ne spi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji