Objavljeno: 8.2.2016 01:00

Ubuntu tablica

Podjetje Canonical je po razmeroma dolgi pripravi predstavilo svojo prvo tablico z operacijskim sistemom Ubuntu Linux. Računalnik s polnim imenom Aquaris M10 Ubuntu Edition so razvili skupaj s špansko družbo Bq, ki je prispevala strojno opremo.

Prva tablica Ubuntu ima 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1.920 x 1.200 pik, temelji pa na štirijedrnem procesorju MediaTek MT8163A s taktom 1,5 GHz, 2 GB delovnega pomnilnika RAM in 16 GB Flash RAM za podatke.

S pomočjo kartic microSD je pomnilnik možno razširiti do 64 GB, fotografiramo pa lahko s fotografskimi tipali 8 milijonov (zadaj) oziroma 5 milijonov pik (spredaj). Tablica premore vmesnike HDMI in USB, Wi-Fi, Bluetooth ter GPS. Posebnost je par zvočnikov s tehnologijo Dolby Atmos.

Tablica vsebuje standardno različico operacijskega sistema Ununtu Linux z grafičnim vmesnikom optimiziranim za tablično rabo. Posebnost računalnika Aquaris je zmožnost, da se spremeni v namizni računalnik, če ga priključimo na zunanji monitor, tipkovnico in miško.

Z enim polnjenjem naj bi tablica delovala 11 ur, celota pa tehta 470 gramov. Prodaja naj bi stekla že marca, cena pa bo 250 evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji