Objavljeno: 3.2.2016 05:00

Evropsko sodišče: spletne strani ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da spletne strani z novicami ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev, dokler neprimerne komentarje v razumnem času odstranjujejo.

Gre za tožbo zoper madžarski portal index.hu, ki je objavil članek o neimenovani madžarski nepremičninski družbi. Razjarjeni bralci so jo v komentarjih z žaljivimi izjavami domala raztrgali, zaradi česar je družba tožila index.hu, pa čeprav je ta takoj po prijavi sporne komentarje odstranil. Na madžarskih sodiščih je index.hu izgubil, a se je pritožil na evropsko sodišče.

Slednje je razsodilo, da so madžarska sodišča neprimerno tehtala pravico do svobode izražanja napram pravici do dobrega imena podjetja. Komentarji, dasiravno žaljivi, niso vsebovali ključnih elementov, po katerih bi jih lahko šteli za sovražni govor ali podžiganje nasilja. Sistem za prijavo neprimernih komentarjev na spletni strani je po mnenju sodišča zadosten mehanizem, ki omogoča dovolj hitro odstranitev neprimernih komentarjev, zato spletna stran ne more biti odgovorna za komentarje uporabnikov. Če bi bila, bi to predstavljalo nesorazmeren poseg v svobodo izražanja in demokratično odprtost v dobi interneta, je sklenilo sodišče.

Madžarska ima sicer eno najstrožjih in najbolj kontroverznih zakonodaj na tem področju v EU. Leta 2011 je Orbanova vlada ustanovila agencijo za nadzor medijev - Urad za medije, kamor člane imenuje vlada in ki ima pristojnost oglobiti medije za politično nekorekten ali žaljiv način poročanja – ter uvedla obvezno registracijo vseh medijev, izvzemši bloge in podobne vsebine. Tri leta pozneje pa so uvedli še sporni davek na medije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji