Objavljeno: 29.1.2016 05:00

Računalnik v goju premagal evropskega velemojstra

Zgodilo se je bistveno hitreje, kot smo pričakovali. Še pred meseci so si bili strokovnjaki enotni, da bo igra go ostala ena izmed redkih, kjer računalniki še vsaj desetletje ne bodo prekosili ljudi. Potem pa je Google kupil podjetje DeepMind in njihov najnovejši izdelek je pometel s človeško konkurenco. Računalnik AlphaGo je v petih igrah petkrat premagal aktualnega evropskega prvaka v goju Fana Huija.

Go je fascinanten zlasti zato, ker ima igra izjemno enostavna pravila, v njenem obvladanju pa se igralci mojstrijo celo življenje. Vseh možnih potez je eksponentno več kot pri šahu, zato igre ni in je nikoli ne bo moče igrati tako, da bi preverili vse možne poteze in se odločili za najboljšo. Tudi človeški igralci igrajo na videz, saj se odločajo za poteze, ki se zdijo pravilne in dajejo lepo ploščo.

Ta teden smo dobili informacijo o vseh možnih postavitvah plošče za go, ki jih je več kot je vseh atomov v vesolju. Celo če bi vsak atom v sebi skrival svoje vesolje z atomi, bi bilo postavitev še vedno več od vseh atomov, tako ogromno mnogo možnosti je.

A to ne pomeni, da velja obupati. AlphaGo uporablja strojno učenje, o čemer smo podrobno pisali v prejšnji številki Monitorja. AlphaGo se je najprej učil z analizo 30 milijonov potez v igrah, ki so jih igrali ljudje, potem pa se je uril še tako, da je igral sam proti sebi.

Marca bo v Južni Koreji potekala odločilna tekma, ko bo AlphaGo igral proti Leeju Sedolu, ki je na svetovnih lestvicah na drugem mestu. AlphaGo je že tako dober, da v 57 odstotkih predvidi naslednjo človekovo potezo, kar je zelo dobro – in dovolj za zmago.

AlphaGo teče na strojni opremi, ki ni nič posebnega. Ima 1200 procesorjev in 170 grafičnih kartic, ki so povezani v umetno mrežo. Marca bomo videli, ali bo to dovolj za še eno zmago.

Kaj torej sploh še ostane ljudem?

Wired.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji