Objavljeno: 27.1.2016 09:00

Kyocera gradi največjo "plavajočo" sončno elektrarno

Cene nafte sicer nezadržno padajo, toda klimatske spremembe prav tako nenehno napredujejo, zato imajo projekti iskanja alternativnih virov energije (ne glede na trenutno stanje na naftnem trgu) zagotovljeno prihodnost. To dokazuje tudi projekt izgradnje največje »plavajoče« solarne elektrarne na svetu. Njena letna proizvodnja električne energije bo tedaj, ko bo zgrajena, enaka energiji 19.000 sodčkov nafte. Pri tem pa bo ta energija povsem čista, zbrana zgolj iz obsevanja sonca. Gre za projekt sončne elektrarne na jezu Jamakura, ki ga gradi japonska Kyocera, znana po izdelovanju elektronskih komponent in laserskih tiskalnikov.

Sončna elektrarna z močjo 13,7 megavatov (MW) bo plavala na površini vode v akumulacijskem jezeru. Na ta način bo na prvi pogled »neuporabna« površina vode postala električni generator, s katerim bo upravljalo hčerinsko podjetje Kyocere z imenom Kyocera TCL Solar. Od konca marca leta 2018 naprej, bo njenih 50.904 modulov z močjo 270 vatov, ki bodo postavljeni na več kot 180 kvadratnih metrih površine, v električno omrežje pošiljalo 16,170 megavatnih ur elektrike letno. Za primerjavo - to je dovolj energije za priklop 5.000 stanovanjskih enot.

Kyocera plavajoče solarne elektrarne razvija že od leta 2014 in želi kot svojo prednost izkoristiti številna akumulacijska jezera na Japonskem. Marca lani je na omrežje priklopila prvo od svojih dveh elektrarn, prva proizvaja 1,7 MW, druga pa 1,2 MW energije. Tretja, z močjo 2,3 MW bo priklopljena marca leta 2013. Sončna elektrarna na jezu v Jamakuri bo svojevrstna prelomnica glede na veliko količino električne energije, ki jo bo ta elektrarna lahko proizvajala, elektriko pa bo prodajal TEPC-o (Tokyo Electric Power Company, ki si je slab sloves prislužilo z napačnim ravnanjem ob katastrofi v jedrski elektrarni v Fukušimi).

Na velik pomen električne energije, pridobljene iz sončne energije, je večkrat opozoril tudi predsednik uprave Tesle Elon Musk. Njegova Gigafactory v ameriški Nevadi je sicer v tem trenutku operativna zgolj na 20 odstotkih, pa vendar je že pričela proizvajati še en pomemben člen pri izrabi električne energije iz sonca – domače baterije velike kapacitete, ki bi lahko bile nameščene v hiše. Musk je sicer tudi znova opozoril na nekatere zgrešene pristope pri današnjem upravljanju z energetskimi viri in transportom v svetu. Izpostavil je predvsem veliko podcenjenost električne energije, ki jo že pridobivamo iz največje in neizčrpne ter popolnoma »ekološke« elektrarne na svetu – Sonca. Na srečanju Ameriške geofizične zveze je Musk omenil, da bi bilo povsem dovolj, če bi v ZDA samo majhen delček držav Utah ali Nevada, kjer se sicer razprostirajo puščave, prekrili s solarnimi ploščami, ki bi nato z energijo lahko oskrbovali celotne ZDA. Na to dejstvo je Musk opozoril tudi na predavanju na univerzi Paris Panthéon Sorbonne med zadnjimi klimatskimi pogajanji v Parizu: "Pomembno je vedeti, da bi v primeru, če bi imeli na svetu na voljo zgolj sončno energijo, bilo čisto dovolj, če bi za to, da bi z elektriko oskrbovali celotno Evropo, na primer prekrili zgolj majhen delček Španije. V primeru ZDA potrebujemo le majhen košček držav Nevada ali Utah, da bi lahko z elektriko, ki jo potrebujemo za razvoj naše civilizacije, oskrbovali celotne ZDA."

Zanimiv je podatek, da na Zemljo samo v eni uri s pomočjo sončnih žarkov »pade« več energije, kot jo celotno človeštvo nato porabi v enem letu. Kljub temu pa je sončna energija v ZDA lani predstavljala samo 0,39 odstotka vse proizvedene električne energije. Prav zato je Elon Musk prepričan, da bi sončna energija morala postati najpomembnejši izvor energije do leta 2031. In če bi bila pretvorba sončne energije v električno samo 20-odstotna (to se danes že dosega v laboratorijih), potem bi bilo dovolj, če bi površina Španije, prekrita s sončnimi celicami, celoten svet napajala z električno energijo.

Vir: www.mladina.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji