Objavljeno: 18.1.2016 15:00

Hearn: Bitcoin je propadel eksperiment

Mike Hearn, eden izmed vodilnih razvijalcev bitcoina, je dejal, da je obupal nad bitcoinom, da bo prodal vse svoje bitcoine in prekinil sodelovanje v projektu.

Na svojem blogu je pojasnil, da je na bitcoin od vsega začetka gledal kot na eksperiment. Eksperimenti pa lahko tudi propadejo, in sedaj z žalostjo ugotavlja, da se je bitcoinu zgodilo prav to. Kot pravi, je podrt sam ustroj, kar bo v prihodnosti neizbežno vodilo do zniževanja njegove vrednosti.

Hearn v svoji objavi podrobno razčlenjuje pomisleke, ki jih ima o trenutnem stanju bitcoina. Priznati je treba, da so ti večidel utemeljeni, vprašanje pa je, ali so tako hudi, da bodo privedli do sesutja zaupanja v sistem. Srž problema je vodstvo bitcoina (glavni razvijalci), ki se je iz transparentne in odprte skupnosti prelevilo v zaprt, na čase skoraj avtokratski aparat, ki ga obvladuje sorazmerno malo število ljudi. To je sicer nujno, ko projekti zelo zrastejo, a Hearn pravi, da je trenutno stanje nevzdržno.

Tehnični problem je omejitev velikosti bloka na en megabajt, ki v praksi omejuje število transakcij, ki jih v danem časovnem obdobju lahko potrdi sistem. To je bil že lani razlog, da je Hearn s somišljeniki razcepil bitcoin v Bitcoin XT in sprožil glasovanje o dvigu te omejitve. Vodstvo je te poizkuse kasneje zatrlo, debato o XT-ju na uradnih straneh pa cenzuriralo.

Drugi večji problem je nadzor nad rudarjenjem, ki je v kitajskih rokah. Dve veliki skupini (pool) iz Kitajske imata v lasti več kot 50 odstotkov računske moči, ki podpira bitcoin, kar kliče po težavah. Bitcoin je osnovan na predpostavki, da nihče ne bo nikoli nadzoroval več kot polovice vse računske moči, saj bi slednje omogočalo manipulacije.

To so razlogi, da se je Hearn odločil zapustiti projekt bitcoin, kjer je delal pet let kot eden izmed vodilnih razvijalcev. Trg se očitno tudi malo boji njegovih izjav, saj je bitcoin takoj po objavi izgubil okrog 15 odstotkov vrednosti, sedaj pa se nahaja pri 380 dolarjih. To je še vedno kot celotno leto 2015, a hkrati še vedno precej manj pod vrhom decembra 2013, ko je prilezel nad tisoč dolarjev.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji