Objavljeno: 13.1.2016 01:00

Remix OS – Android na za PCje

Zelo verjetno še niste slišali za podjetje Jide Technologies, še manj za njihov operacijski sistem Remix OS. V ozadju je skupina bivših razvijalcev družbe Google, ki je pripravila operacijski sistem združljiv z Androidom primeren za uporabo na generičnih računalnikih PC. Sprva so načrtovali celo razvoj svoje lastne strojne opreme, vendar so zamisel opustili, ohranili pa programsko plat projekta.

Za razliko od drugih izdelkov na temelju Andorida, ki večinoma delujejo kot emulatorji na sistemu Windows ali pa kot navidezni stroji na gostitelju, Remix OS deluje kot osnovni, zagonski operacijski sistem in kot tak predstavlja potencialno, morda celo boljšo alternativo Chrome OS-u. Zasnovan je na osnovi odprtokodnega projekta Android-x86, kar pomeni, da je združljiv z obširnim naborom strojne opreme za računalnike PC.

Vse kar rabimo je 8 GB velik ključ USB (priporočeno je USB 3.0 s prepustnostjo vsaj 20 Mb/s), sistem pa lahko zaženemo v rezidenčnem načinu ali pa kot gost, kjer se vse spremembe izbrišejo ob ponovnem zagonu. Remix OS je optimiziran za uporabo s tipkovnico in uporabo zaslonov na dotik, v primerjavi z originalnim Androidom pa posameznem program lahko poženem v svojem oknu, tako da jih je na zaslonu vidnih več sočasno. Na ta način je Android za namizje zelo podoben principu dela, ki smo ga vajeni v Oknih, Linuxu ali Mac OS X. 

Verjetno je najbolj pomembno dejstvo, da Remix OS podpira dostop do trgovine Google Play in do množice programov, ki so na voljo za Android. Za zdaj je Remix OS na voljo šele v zgodnji različici Alpha, namenjeni predvsem razvijalcem, a izdele že zdaj zgleda zelo obetaven.

qMO9v4jmcsI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji