Objavljeno: 13.1.2016 05:00

Prvi hekerski napad, ki je povzročil električni mrk

Malokdo bi si mislil, da se bo prvi hekerski napad na elektroenergetsko omrežje zgodil v Ukrajini. Mogoče se je res že kje kdaj prej, a 23. decembra lani je 80.000 odjemalcev v ukrajinski pokrajini Ivano-Frankivsk za 3-6 ur ostalo brez električne energije, razlog pa je brez dvoma hekerski napad. To je prvi dokazani primer, da je hekerski napad povzročil večji izpad električne energije.

Neznani napadalci so vdrli v transformatorske postaje in jih izključili iz omrežja. Napadli so sedem 110-kV postaj in 23 35-kV postaj, kar pa je bil le prvi del napada. Istočasno so vdrli tudi v kontrolni sistem (SCADA) in preprečili avtomatično rešitev problema, saj so dandanes transformatorske postaje avtomatsko krmiljenje in lahko tovrstne izpade hitro odpravijo ali pa vsaj s preusmeritvami tokov zagotovijo električno energijo odjemalcem. Da bi slednjim preprečili prijavo napak, pa so izvedli še DDoS-napad na linijo za pomoč uporabnikom.

Ukrajinski elektroinženirji so morali ročno postaviti transformatorske postaje v omrežje, kar ni prav enostavno. Pri vsakem priklopu elementov elektroenergetskega omrežja je treba namreč paziti, da ne povzročimo še več škode zaradi špic in neenakomernih obremenitev.

To je prvi dokazani hekerski napad, ki je bil uspešno izveden s ciljem povzročiti prekinitev dobave električne energije. Dosedanji napadi so bili namenjeni predvsem krajam občutljivih podatkov, torej vohunjenju, in sabotažam rafinerij in plinovodov. Napada na urbano okolje pa doslej še ni bilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji