Objavljeno: 8.1.2016 10:00

T-Mobile potrdil načrtno upočasnitev video strani

Ameriški T-Mobile je potrdil izredno sporno prakso, ki je proti načelom spletne nevtralnosti. Uporabnikom, ki so se prijavili na podatkovni paket, imenovan Binge On video, upočasnijo povezavo do strani nekaterih strani za predvajanje videa, med drugimi tudi YouTube. Gre seveda za strani, ki ne sodelujejo v programu Binge On.

Storitev je namenjena uporabnikom, ki si želijo preko mobilne povezave prenašati video v neomejenih količinah. A na drugi strani v njej sodelujejo tudi nekateri ponudniki spletnega videa, konkretno Netflix (ki je sedaj na voljo tudi v Sloveniji) in Hulu. Pri T-Mobile so torej tudi uradno potrdili, da dajejo prednost tem ponudnikom in zanalašč slabšajo izkušnjo na YouTube. Hkrati pod »neomejen« promet štejejo le tistega, ki pride iz njihovih partnerjev, se pravi Netflix in Hulu, ne pa tudi iz YouTube. Hkrati se uporabnikom, ki uporabljajo to »neomejeno« ponudbo video predvaja večinoma v 480p - pri T-Mobile sicer trdijo, da gre za »optimizacijo« videa.

Po našem mnenju gre za prakso, ki je škodljiva za uporabnike in za širši internet. Postavljanje umetnih omejitev do določenih spletnih strani je enostavno izsiljevanje – sploh v primeru podjetja, ki beleži rast in je imelo v preteklem četrtletju 138 milijonov dolarjev dobička.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji