Objavljeno: 24.10.2015 01:00

Nov val pametnih ur in zapestnic

Pred nami je novi val pametnih ur in zapestnic. V roku le nekaj dni so svoje nove modele predstavili Garmin, Fossil, Polar, za nameče pa pričakujemo tudi novo generacijo ur od Samsunga. Poudarke je predvsem na dodatnih tipalih za merjenje srčne utripa, ki ga vsi po vrsti zdaj merijo tako kot Apple Watch – na zapestju.

Garmin bo skušal kupce pridobiti s trojico modelov Forerunner. Model 235 ima modern okrogel barvni zaslon, svežo obliko, izmenljive pasove in predvsem tipalo za srčni utrip. Zanj bo treba odšteti 330 dolarjev. Vsekakor boljša izbira od modela Forerunner 230, ki stane le 300 dolarjev, ampak uporablja tipalo, ki je ločeno od ure (ANT+). Toda zato nudi opazno več trajanja delovanja – z enim polnjenjem bere in prikazuje lahko utrip 16 ur, medtem ko model 235 to zmore početi le 11 ur.

S pomočjo programov Connect IQ lahko menjamo prikaz na zaslonu, dodajamo aplikacij in prenašamo podatke. V obe smeri. Na uri lahko prikazujemo koledar, novice, na ta način pa v drugo smer lahko denimo krmilimo predvajalnike na pametnih telefonih.

Za zahtevne športnike Garmin ponuja model Forerunner 630, ki zna prikazati take eksotične podatke, kot so dolžina koraka, simetrija kontakta s podlago, vertikalno razmerje (učinkovitost teka) in mejo laktoze v mišicah. Zanimivo, da nima vgrajenega tipala za srčni utrip, tako da moramo uporabiti dodatek z vmesnikom ANT+. Cena je 400 dolarjev.

Priznani proizvajalec ur Fossil je morda pozen na področju pametnih ur, kupce pa želijo prepričati tako z obliko, kot ceno. Fossil Q Founder je denimo ura z operacijskim sistemom Android Wear in okroglim zaslonom in ceno 275 dolarjev.

Fossil je predstavil tudi dve zapestnici Q Reveler in Q Dramer, ki beležita dnevne aktivnosti, podatke pa prikzaujeta na pametnih telefonih. Fossil je tu iskal predvsem drugačno obliko, cena 125 dolarjev pa je nekako v povprečju.

Pri podjetju Polar so morda končno zadeli s pravim izdelkom za športnike. Pametna zapestnica, ki ima velik, kot prvi pa pokončno postavljen barvni zaslon, kjer lahko prikazuje toliko informacij, da že meji na uro. Zapestnica A360 je tudi prvi izdelke družbe Polar, ki ima tipalo za srčni utrip na zapestnici in ne na ločenem traku. Polar obljublja kar 12 dni rabe brez potrebe po napajanju, cena zapestnice pa bo 200 evrov.

Samsung prav tako nadaljuje s prenovo svojih pametnih ur. V kratkem lahko v trgovinah pričakujemo uro Gear S2, ki ima doslej najbolj prijeten videz, a kar visoko ceno okoli 320 evrov. Kdor želi bolj klasičen videz namesto modernega, si lahko za ceno 410 evrov omisli Gear S2 Classic z usnjenim pasom.

PTp63x1-XCM

Om5HXv58PX4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji