Objavljeno: 15.10.2015 15:00

"Public beta" v avtomobilu

Bržkone eno najbolj inovativnih podjetji na področju avtomobilizma, ameriški Tesla Motors, je nekaterim avtomobilom že potisnila (OTA) programsko nadgradnjo računalniškega sistema. Glavna novost je sistem samodejne vožnje, ki bo omogočen na novejših primerkih modela Model S, ki imajo vgrajena ultrazvočna tipala in kamero. Z novim sistemom, imenovanim Autopilot, bo lahko avtomobil sam menjaval pasove, brez kakršnegakoli posredovanja voznika.

Najbolj zanimivo je to, da pri Tesli nadgradnjo opisujejo kot »public beta«, torej razvojno različico. Zadeva se odziva na spremembe v prometnem toku, ne prepozna pa prometne signalizacije (znakov ali semaforjev), to naj bi prišlo kasneje. Hkrati tudi priporočajo, da uporabniki vse čas držijo volan v rokah. Če jih ne, jih sistem na to opozori.

Sami smo nad razvojnimi različicami programske opreme praviloma navdušeni, a nismo ravno prepričani, da bi kaj takega namestili v avtomobil. Sploh ker pri Tesli pravijo, da so (bodo?) za morebitne nesreče vendarle krivi vozniki in ne morebitne napake avtomobila.

Sistem sicer deluje s pomočjo podatkov iz različnih virov, med drugim tudi iz GPS in iz bojda zelo natančnih zemljevidov. S časom naj bi se učil tudi iz izkušenj ostalih voznikov (torej beleženja lokacije, hitrosti, itd). Tudi to bo še zanimivo, lahko bi rekli, da gre za kar hud vdor v zasebnost uporabnikov.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji