Objavljeno: 13.10.2015 14:00

Apple predstavil še nekaj novosti

Pri Applu so pred mesecem dni predstavili nova telefona (iPhone 6S in 6S Plus) ter novo tablico (iPad Pro), sedaj pa so napovedali še novi računalnik iMac in nekaj nove periferije. Najbolj zanimiv je seveda računalnik - 21,5 palčni iMac. Gre za računalnik vse-v-enem, njegova posebnost pa je zaslon ločljivosti 4K (4096 × 2304 pik). Hkrati naj bi izboljšali prikaz barv, glede na prejšnji model na bi bil prikazan barvni prostor večji za 25 odstotkov.

Škoda, da so pri tem ostali na Intelovih procesorjih iz družine Broadwell, saj so pri Intelu avgusta že uradno splavili procesorje Skylake (družina Core šeste generacije), ki so že v prodaji. Novi iMac v osnovnih konfiguracijah uporablja Intelovo vgrajeno grafiko, na voljo pa je tudi AMDjeva alternativa (seveda v dražjih modelih). Nekoliko so osvežili tudi ostale namizne računalnike, torej 21,5 palčni iMac z navadnim zaslonom FullHD, večji, 27 palčni model z zaslonom 5K pa bo dobil procesorje Intelove družine Skylake.

Pri novem iMacu ločljivosti 4K nam je popolnoma nerazumljivo dejstvo, da bo osnovna konfiguracija uporabljala klasični trdi disk (HDD) s hitrostjo 5400 vrtljajev na minuto. V namiznem računalniku katerega cene bodo nad tisoč evri nima klasični disk kaj iskati, sploh pa ne take "hitrosti".

Ob računalnikih so predstavili tudi novo miš Magic Mouse 2, ki je nekoliko lažja in trša od prejšnje, novo sledilno ploščico Magic Trackpad 2, ki je poleg novega oblikovanja dobila tudi podporo za t.i. »Force Touch«, torej prepoznavo stopnje pritiska. Nova je tudi tipkovnica Magic Keyboard, ki je od obstoječe nekoliko nižja in manjša, in uporablja novi mehanizem za tipke, znan iz prenosnika MacBook.

Škoda, da pri Applu namesto vse čarovnije iz prejšnjega odstavka ne ponudijo kaj več pri vstopnih modelih.   

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji